Breed Standards


General Appearance:
-Large sized sheep
-Good body length and capacity, moderately muscled
-Mature body weight; Rams 80-100 kg Ewes 75-90 kg

Head:
-Moderately fine, rather short
-Face white/tan or mottled, free of wool
-Ears, short, thin textured and horizontal
-Hornless

Neck:
-Medium length free of wrinkles, smoothly blended into shoulders

Shoulders:
-Trim, well rounded, smoothly blended into body

Chest:
-Moderate width and depth, smoothly blended into body

Back, Loin and Rump:
-Back strong, straight and level, carried will out to the dock
-Loin medium adequate muscling
-Rump, long, level

Feet and Legs:
-Legs, adequately muscled
-Legs squarely placed, fine boned, free from wool, covered with white/tan or mottled hair

​Fleece:
​-Variable

SHEEPBREEDERS.ca

Number Registered
Nombre enregistré
Individuos registrados
1466
Rams
Béliers
Carneros80 - 100 kg
Ewes
Brebis
Ovejas75 - 90 kg
Lamb/Ewe Percentage
Pourcentage d’agnelage
Prolificidad (Procentaje cordero/hembra)
260%
Fleece Quality
Qualité de la toison
Vellón 
variable
Weight
Poids
Peso
Staple Length
Longueur de fibre
Longitud de la mecha

Micron CountMicron
Diámetro (micrones)


outaouais arcott 


The Outaouais Arcott was one of three breeds developed at the Agriculture Canada research station near Ottawa. The Outaouais was produced by crossing a number of breeds but predominantly the Suffolk, Finnish Landrace, and Shropshire. The sheep resulting from this selection program were made available to Canadian producers in 1988.
The most striking feature of the Outaouais is its prolificacy. The ewes are well adapted to carrying large litters without losing body condition. Most mature ewes produce triplets or larger litters and both ewes and lambs convert feed very efficiently. The lambs are very fast growing to the 36-41 kg range but are a maternal breed and therefore have not been selected to serve
the heavy lamb market.

L'Arcott Outaouais est une des trois races développées à la station de recherche d'Agriculture Canada près d'Ottawa. L'Outaouais a été produit en croisant un certain nombre de races, mais principalement le Suffolk, le Finnois et le Shropshire. Le mouton résultant de ce programme de sélection a été rendu disponible aux producteurs canadiens en 1988.
La caractéristique la plus saisissante de l'Outaouais est sa prolificité. Les brebis peuvent porter de nombreux agneaux sans perdre de condition de chair. La plupart des brebis adultes produisent des triplets ou plus. Les brebis et les
agneaux ont un bon taux de conversion alimentaire. Les agneaux ont une forte croissance jusqu'à 36-41 kg, mais étant
une race maternelle, ils n'ont pas été sélectionnés pour fournir le marché de l'agneau lourd. est une des trois races développées à la station de recherche d'Agriculture Canada près d'Ottawa.

La Outaouais Arcott fue una de las tres razas desarrolladas en la estación experimental de Agricultura Canadá cerca de Ottawa. La Outaouais fue producida mediante el cruzamiento de un gran número de raza, predominantemente la Suffolk, Finnish Landrace, y Shropshire. La oveja resultante de este programa de selección estuvo disponible para los productores Canadienses en 1988. La característica más interesante de la Outaouais es su prolificidad. Las hembras están bien adaptadas a gestar grandes camadas sin perder condición corporal. Muchas hembras adultas producen trillizos o camadas mayores y tanto hembras y corderos convierten el alimento muy eficientemente. Los corderos crecen muy rápidamente hasta el rango de 36-41 Kg. pero ya que son una raza materna, no han sido seleccionados para utilizarse en el mercado de cordero pesado.

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Standards du race


Apparence générale:
- Mouton de grande taille 
- Corps de bonne longueur et capacité, moyennement musclé
- Poids à la maturité: Béliers 80-100 kg Brebis 70-90 kg.


Tête:
- Moyennement raffinée, assez courte
- Visage blanc/beige ou pommelé, sans laine
- Oreilles courtes, de texture mince, horizontales 
- Sans cornes


Cou:
- De longueur moyenne, sans rides, se joint doucement aux épaules


Épaules:
- Parées, bien rondes, se joignent doucement au corps


Poitrine:
- Moyennement large, se joint doucement au corps


Dos, reins et croupe:
- Le dos fort, droit et à niveau, s'étend bien jusqu'à la queue
- Les reins de longueur moyenne, adéquatement musclés 
- La croupe longue et à niveau


Pieds et jambes:
- Jambes assez bien musclées
- Jambes placées carrément, os raffinés, sans laine, recouvertes de poils blancs/beiges ou pommelés


Toison:
- Variable

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