​  ​ Canadian Sheep Breeders' Association

      La Société Canadienne des Éleveurs de Moutons

SHEEPBREEDERS.ca

BORDER CHEVIOT 

Number Registered
Nombre enregistré
Individuos registrados
601
Rams
Béliers
Carneros70 - 85 kg
Ewes
Brebis
Ovejas55 - 70 kg
Lamb/Ewe Percentage
Pourcentage d’agnelage
Prolificidad (Procentaje cordero/hembra)
150%
Fleece Quality
Qualité de la toison
Vellón (Fino denso)
Long, strong lustrous
Weight
Poids
Peso1.8 - 2.2 kg
Staple Length
Longueur de fibre
Longitud de la mecha
10 - 13 cm
Micron CountMicron
Diámetro (micrones)
28 - 33


Standards du race


Apparence générale:
- Mouton de petite taille
- Poids à la maturité: Béliers 70- 85 kg Brebis 55-70 kg

Tête: 
- De longueur moyenne, large entre les yeux
- Sans laine
- Le nez Romain ou presque Romain
- De grandes narines noires
- Les oreilles doivent être très droites, de longueur moyenne et recouvertes de poils blancs fins et courts
- Visage sans rides

Cou: 
- Court et large et se joint doucement aux épaules

Épaules: 
- Bien musclées, se joignent doucement au corps

Poitrine: 
- À forte poitrine, large
Dos, reins et croupe: 
- Le dos droit, large et bien charnu 
- Les reins larges, épais, se joignent doucement à la croupe
- Le haut des jambes protubérants, indiquant du bon muscle

Pieds et jambes: 
- Jambes placées carrément, sans laine en dessous des genoux, recouvertes de poils blancs
- Paturons courts et forts
- Sabots de couleur foncé

Toison: 
- Longue, épaisse, couvrant le corps de la nuque jusqu'aux genoux y compris le ventre
- Qualité uniforme 1/4 à 3/8 de sang
​- Brillante et douce avec crêpage distincte

Peau: 
- Rose

Défauts sérieux:
- Ventre chauve
- Épaules hautes
- Sabots roses ou blancs
- Nez rose
- Poils sablés ou bruns sur la tête et les jambes
​- Cornes ou fausses cornes

Breed Standards


General Appearance:
-Small sized sheep
-Mature body weight; Rams 70-85 kg. Ewes 55-70 kg
-Alert, active, symmetrical and compact

Head:
-Medium in length and broad, ample width between eyes
-Free of wool
-Eyes large, clear and alert with dark pigmentation preferred around the eyes
-Straight to slightly Roman nose in ewes, slightly Roman nose in rams
-Large black nostrils
-Ears sharply erect, medium length, well placed and covered with fine short fine hair
-Occasional small black spots on ears permitted

Neck:
-Short and wide blending smoothly into the shoulders

Shoulders:
-Muscular, well covered smoothly blended into body

Chest:
-Deep, wide and full 
-Brisket broad, well rounded and deep

Back, Loin and Rump:
-Back straight broad thickly fleshed
-Loin wide, thick, well covered blending into rump
-Rump long, level, wide, well carried out to dock
-Bulge on outside of leg to indicate heavy muscling

Feet and Legs:
-Legs squarely placed and free of wool below knee, covered with white hair
-Pasterns short and strong
-Hooves dark colour

Fleece:
-Long, dense, covering body from behind poll and ears to knees, including belly
-Balance of body covered with fine, short, white hair
-Uniform quality 1/4 to 3/8 blood
-Bright and soft with distinct crimp

Skin:
-Pink
-Freckles on skin acceptable.

Defects:
-Scurs
-Black spots (except on ears)
-Bare belly
-High shoulder
-Light coloured eyes
-Grey nose
-Sandy or brown hair on head or legs
-Wrinkles on face
-Split scrotum

Disqualifying Faults:
-Horns
-Pink nose
-Poorly placed or thick ears
-Black spots in wool
​-Pink or white hooves


The Border Cheviot is a native of the Cheviot Hills of Scotland and is said to have originated when Merino sheep, carried by the Spanish Armada, washed ashore and crossed with the local breeds. Cheviots have been raised in Canada since the 1850's. Border Cheviots are extremely vigorous, hardy and good foragers that can survive harsher conditions than many other sheep. Border Cheviot ewes are smaller framed therefore take less feed for maintenance. They are a quick and alert breed who are excellent mothers requiring little help at lambing time, possessing good udders and small teats so that new born lambs can nurse easily. The lambs are vigorous and will finish on good pasture at 25-40 kg live weight. Border Cheviot rams are used to produce smaller heads and shoulders for easier delivery in first time ewes.

Le Border Cheviot est originaire des Collines Cheviot de l'Écosse et aurait été produit quand les moutons Mérino, transportés par l'Armada espagnole, se sont échoués et accouplés avec des races locales. Les Cheviots sont élevés au Canada depuis les années 1850. Le Border Cheviot est extrêmement vigoureux, robuste, bon au pâturage et peut survivre dans des conditions plus dures que beaucoup d'autres moutons. Les brebis sont de petit gabarit et sont plus facile d'entretien. La race est rapide et alerte. Les brebis sont d'excellentes mères, qui exigent peu d'assistance à l'agnelage et ont de bons pis avec de petits trayons pour que les agneaux nouveauxnés puissent se nourrir facilement. Les agneaux sont vigoureux et peuvent atteindre ,sur un bon pâturage, un poids d'abattage de 25 à 40 kg. Les béliers Border Cheviot sont utilisés pour l'accouplement des agnelles de races « Down » pour produire des agneaux avec des têtes et des épaules plus petites pour un agnelage facile.

La Border Cheviot es native de las Colinas Cheviot de Escocia y se dice que se originó de la oveja Merino, llevadas por la Armada Española, establecidas en tierra y cruzadas con las razas locales. La Cheviot ha sido criada en Canadá desde 1850. Es extremadamente vigorosa, rústica y buena pastoreando, que puede sobrevivir en condiciones más difíciles que otras razas de ovejas. Las hembras son de talla pequeña y necesitan menor alimento para mantenimiento. Es una raza rápida y alerta y las hembras son excelentes madres, que requieren poca ayuda en la época de parto y tienen buenas ubres y pezones pequeños, así los corderos recién nacidos pueden lactar con facilidad. Los corderos son vigorosos y finalizan bien en pastura con peso vivo de 25-40 Kg. Los carneros Border Cheviot son utilizados para producir corderos con cabezas y hombros más pequeños para facilitar el parto en primerizas.
var sc_project=10109498; var sc_invisible=1; var sc_security="7431f447"; var scJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://secure." : "http://www."); document.write(""); document.write('');