Breed Information

  Normes de Races

The following breed standards have been developed and endorsed by the Canadian Sheep Breeders' Association. They are intended to be used as a general guide in assessing true type for the major breeds in Canada.

There are some characteristics that are general to all breeds of sheep and they are outlined below. Characteristics specific to each breed are described on the following pages.

 

Les normes de races qui suivent furent développées et approuvées par la Société Canadienne des Éleveurs de Moutons. Ces normes indiquent les caractéristiques propres à chacune des races prédominantes au Canada. Certaines normes sont pertinentes à toutes les races de moutons du Canada. Celles-ci vous seront décrites ci-dessous. Les normes qui sont spécifiques seront détaillées dans les pages qui suivent.

Search for breed and producer availability in Canada.

CHARACTERISTICS COMMON TO ALL BREEDS

  • All animals should demonstrate overall balance from the standpoint of length, height, body capacity and body conformation. Extremes in any of these areas may be objectionable for a variety of reasons.
  • Overall balance is very important since the basic purpose of the sheep is meat and wool production and the purebred industry should be the foundation for breeding stock for both commercial and purebred sectors of the industry.
  • Body conformation should exhibit adequate muscle development and wool production characteristics while maintaining ease of lambing.
  • Teeth should meet upper pad evenly. Undershot or overshot mouths are a serious defect.
  • Rams must have two testicles and ewes should have two teats.
 

CARACTÉRISTIQUES COMMUNES POUR TOUTES RACES

  • Les animaux doivent posséder une ressemblance au point de vue de la longueur, hauteur, capacité et conformation. Une trop grande exagération de l'un de ces points peut être un sujet de critique pour plusieurs raisons.
  • La ressemblance entre sujets d'une même race est très importante étant donné que le but principal de l'élevage de moutons est la production de viande et de laine. L'industrie de l'élevage des animaux de race doit être à la base de l'élevage du bétail tant pour les secteurs commerciaux que pour la race pure.
  • La conformation doit démontrer un développement adéquat de la musculature et des caractéristiques de la production de laine, tout en assurant un agnelage normal.
  • Les dents doivent rencontrer la mâchoire supérieure de façon uniforme. Des défauts très sérieux sont une mâchoire inégale et des dents trop avancées ou reculées.
  • Un bélier doit avoir deux testicules et une brebis doit avoir deux tétines.

SCORECARD 

The following score card can be used as a guide in judging or evaluating purebred breeding stock. This is a guide for evaluation of physical appearance; however, in the process of selecting breeding stock other factors are also important such as performance data, extended pedigree, etc. 

 

CARTE DE POINTAGE

La carte de pointage suivante peut servir de guide lors de jugements ou d'évaluations de sujets de race pure. Ce guide est pour l'évaluation de l'apparence physique seulement. Lors de la sélection de sujets d'élevage, plusieurs autres points doivent aussi être considérés, tel que, les évaluations de performance, la généalogie, etc. 


POINTS

  Meat Breeds Wool Breeds Hair Breeds
General Appearance 25  20 25
Physical Soundness 20 20 20
Body Conformation  40  20 40
Wool 15 40 0
Colour & Covering 0 0 15
Total 100 100 100

 

 

 

 



POINTS

 

animaux pour production viande

animaux pour production laine

 Dorper

Apparence général

25 

20

25

Condition physique 

20

20

20

Conformation 

40 

20

40

Laine

15

40

0

Répartition de Couleur

0

0

15

Total

100

100

100